Končniki

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Uporabniški avatar
drhouse
Kraj: Sežana (okolica)

Končniki

Odgovor Napisal/-a drhouse »

Pri Laguni se pripravljam na veliki servis in čas bo tudi za končnike.

Za stresanje in razbijanje, ko padem v kako luknjo, sta kriva stabilizatorja. Zamenjam :D

Bega pa me nekaj: pred cca 40 - 50k km so bili zamenjani (zunanji) volanski končniki in spodnji končniki (kugle). Nisem menjal stabilizatorjev, ki jih bom zdaj, in tudi nisem menjal volanskih spon (notranjih volanskih končnikov. Pri ugasnjenem avtu, ko servo ne dela, čutim luft na volanu. Topo udarjanje, stresanje in luft se čuti pri kakšni veliki luknji. Tak tipičen zvok, ko vsak reče "letev" in gre menjat volanske končnike. Me pa čudi, da se mi bolj zdi, da so za menjat "zunanji" volanski, čeprav "notranji" še niso bili.

Obstaja kakšna fora starih mehanikov, kako prepoznati kateri končnih je hin?

Če zagrabim letev, ali katerikoli končnik in probam premikat, lufta ne čutim - pač nimam par 100kg moči v roki :D Kaj pa glede spodnjega? Kateri so že problematični pri Laguni II - volanski ali spodnji?

Koliko je povprečna doba končnika? Original sem imel noter do cca 180k km, gume 225, 17". Zdaj so noter TRW cca 50k km, vedno gume 225, nekako pol časa na 17", potem na 18". Vožnja: urejene ceste in AC (97%).

Hvala!
Uporabniški avatar
franko
Kraj: dolenjske benetke

Re: Končniki

Odgovor Napisal/-a franko »

Če je volanski končnik zanič potem ga lahko z roko premikaš in čutiš kako udarja tista osovinca ob ohišje. Pri spodnjem končniku pa z montiračem premikaš vilice (roko) in isto vidiš če ima zračnost.
use se da sam če se če
Uporabniški avatar
drhouse

Hvala za odgovor!

Se pravi: volanskega premikam "gor-dol"?

Še filmček, kaj me moti: to klikanje v volanu - upam, da je samo kak šrauf za stisnit (moram pogledat) in kako je slišati spodaj pri ugasnjenem avtu. Je pa nekaj čudno ojačalo zvok, vseeno ni tako hudo za slišat :)

http://www.youtube.com/watch?v=WJlECnTkG0k&feature=plcp
Uporabniški avatar
schik
Kraj: Črnomelj

Odgovor Napisal/-a schik »

Uh, to je kr fajn slišat. Treba dvignit avto pa pogledat zračnost. Pri takšnem hrupu že mora bit vidna.
Uporabniški avatar
franko
Kraj: dolenjske benetke

Odgovor Napisal/-a franko »

Volanskega lahko ubistvu vrtiš levo-desno, pa vidiš če se zadeva kam. Spodnjega pa gor-dol z montiračem.
use se da sam če se če
Uporabniški avatar
kmetek
Moderator
Kraj: Bloke

Odgovor Napisal/-a kmetek »

Dvigneš kolo, pa premikaš levo-desno in boš čutil če je to to. Samo glede na posnetek je tole že kar nekaj časa in je končnik res že na koncu?
Kar izgubim na ravnini, nadomestim v ovinku :D
Uporabniški avatar
drhouse

Sej pravim, ni toliko hudo, kot se slisi. Ocitno je se kamenje malo pomagalo k groznemu zvoku. To opazam zadnje 3 mesece, torej cca 10 - 12k km. Koncniki bi potem imeli cca 30 ali 35k km. So pa TRW. Menjana ni bila samo spona, ostali vsi. Glih zato me bega, da bi samo tako malo zdrzali. Ce je spona, pa jih ima ze 230k km za seboj, to bi bilo normalno. Bom pogledal za vikend ;)
Uporabniški avatar
drhouse

Najden krivec oz. štirje :mad:

Zelo me čudi, da so tudi "zunanji" volanski mehki in ropotajoči - za sabo imajo 40k. Glede na to, da sem zanalašč dal TRW, sem pričakoval, da bodo zdržali vsaj 80 ali 100k km.

http://www.youtube.com/watch?v=4iDitaGjRZU&feature=plcp

Kakšen nasvet za menjavo spon oz "notranjih" volanskih končnikov? Upam, da mi uspe vse zrihtat v petek pozno popoldne/zvečer in v soboto dopoldne. Optik dela do 12h. Potem pa na jermene, olje, nosilce... Jama brez dna. Brezno, matr... :evil: :lol:
Uporabniški avatar
Samojed
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Samojed »

Ko boš menjal katerikoli končnik, pred montažo snemi gumico in ga namaži - par kapelj olja in nekaj masti. Podaljša življensko dobo iz 40 na 100+.000 kilometrov. Ko boš prvega odprl boš videl - 5 gramov masti, po možnosti nekje na vrhu gumice, v samem zglobu pa suho :) .
LP, Samojed
Uporabniški avatar
drhouse

Ne veš kako sem hvaležen za ta nasvet! Hvala ti ;)
Uporabniški avatar
drhouse

Kakšen nasvet za menjavo spon brez tistega posebnega cevastega orodja?
Uporabniški avatar
Samojed

Za spono zamenjat mislim da lahko tudi z navadnim ključem losaš zadevo. Če je dovolj prostora bi jaz pustil končnik na kolesu, da spona stoji pri miru, jo najprej losal in šele nato snel tudi končnik in vse skupaj do konza odvil.
LP, Samojed
Uporabniški avatar
drhouse

Tudi en kolega, ki je kar dosti prešraufal Renaulte, mi je rekel, da se da z navadnim. Prostora pa... Se veš - Renault :lol:

Kako pa se je najboljše lotiti varovalke na sponi? Na enem manualu na youtube se jo loti s sekačem in macolo :shock:

Če še mogoče kdo ve, kje v LJ bi lahko dobil Loctite 243 ali 242 - modri? Mogoče kak Bauhaus, grem glih mimo?
Uporabniški avatar
bolfenk

Odgovor Napisal/-a bolfenk »

Če kaj pomaga, dva različna Loctite (vem pa ne katera številka) sem videl v "ETIS servis" na koncu Tržaške LJ - dolgi most, že čez avtocesto na levi.

LP; V
drhouse napisal/-a:Če še mogoče kdo ve, kje v LJ bi lahko dobil Loctite 243 ali 242 - modri? Mogoče kak Bauhaus, grem glih mimo?
Uporabniški avatar
Samojed

V bistvu za etis servisom, samo drug dovoz, je pa Kotal trade - tam sigurno imajo kaj podobnega.
LP, Samojed
Odgovori